考試概述聽力部分題目概覽Section 1婚禮酒店預訂10填空Section 2昆士蘭的旅游介紹6單選+4多選Section 3老師和學生討論presentation4單選+6多選Section 4機器人公司研究相機發展10填空
此次聽力考試難度適中,S1難度較低,出現3題基本功(考查日期、電話號碼和基數詞),其余考察的名詞的填寫,需要學生注意定位和拼寫。S2難度適中,為旅游場景,詞匯不難,但是有6個單選題,所以學生要主題分配審題時間。S3難度一般,場景為學術討論,考查的是老師評論學生的presentation,選項出現干擾和大量同義替換,需要學生去排除。S4難度適中,主題為機器人公司研究相機的發展,考點主要是定位和同義替換。

Section 1
新題/舊題:新題
場景:咨詢場景
主題:打電話到city council酒店婚禮預定
題型及數量:10填空題
考試題目+答案:
1-10) Completion
1. telephone number: 3784775
2. wedding date: 27th February
3. 舉辦什么活動: type of wedding reception
4. preferred place holding in the: park
5. 70 guests 來參加
6. with some grass for children (for kids to play)
7. A view for photographs
8. the venue renting should have enough parking
9. his fiancee will deal with of the catering
10. there will two options, *****(given 給出) and long beach
考點:基本功
可參考真題:C12Test5Section1,C13Test1Section1
Section 2
新題/舊題:舊題
場景:旅游
主題提示:昆士蘭旅游項目介紹
題型及數量:單選6+多選4
考試題目+答案:
11-16) Multiple Choice
11. Why did Jane choose Tuesday’s exhibition?
A no so many people
B free entry
C special class
12. When is the education-entertainment performance?
A on weekends
B only on every evening
C on every afternoon
13. Where is for historical fans?
A famous garden
B architecture
C location for an old city hall building
14. The distinctive feature for the cuisine festivals is
A wide range of a lot of activities
B great musicians
C international cooks
15. Why people choose buying tickets in the library?
A is cheaper one with discount
B can receive a lovely book if book in advance
C is more convenient than in city
16. About the interesting part of the exhibit, they offer
A how Locomotive Engines work
B people can have dinner inside the old train cabinet with famous international chef invited
C old uniform costume
17-18) What are included in the fancily ticket?
A toy
B educational book for children
C free meal on the train
D guided tour to museum
E flag
19-20) What is the citizens’ vote to the most favourite event in the festival?
A unlimited voting ages
B vote by emails
C only local people can vote
D one person can vote several times
E voting ends at the midnight of Saturday
考點:單選題多選題同義替換,定位及排除干擾項做題方法
可參考真題:C12 Test6 Section3; C12 Test7 Section3;
Section 3
新題/舊題:舊題
場景:學術場景
主題:老師評論學生的presentation
題型及數量:4單選+6多選
考試題目+答案:
21-24) Multiple choices21 problem學生在這篇論文里missed what part of?A the organization of JUST IN TIMEB the definition of JUST IN TIMEC JIT was applied to market22 從哪里得到資料 The suggest for presentationA InternetB magazines?C textbook?23 題干和答案缺失24 The tutor thinks JIT doesn’t suit service industry becauseA service product doesn’t be accountable?B JIT is not popularC clients think JIT is not convenient enough25-30) matching(在演講技術、學術方面討論他的last presentation)

25 Speech speed delivery—B26 purpose—A27 in vocabulary—D28 in transit—C29 in visual aid—G30 in body language—E
考點:干擾,同義替換
可參考真題:C11Test1Section3,C11Test4Section3,C12Test6Section3, C12Test7Section3, C13Test4Section3
Section 4
新題/舊題:舊題(此答案為舊答案,8月17日考試題有改動)
場景:Robot development and applications
主題:機器人公司研究相機發展
題型及數量:10填空
考點:同義替換,結構轉換
可參考真題:C10Test4Section4
考試題目+答案:
31-40) Completion

37. It has great computing power
38. the highest sale is robot toys
39. the toys are designed to look like animals
40. xxx to organize robotic design competitions, yet not strong and small enough
場 景 詞
Section 1: passageway, applicant, caravan, camping, account, balance, installment, overdrawn, signature
Section 2: exhibition, performance, educational, entertain, distinctive, feature, musicians, discount, cabinet, train, children, flag, unlimited, vote
Section 3: textbooks, magazine, presentation, industry, technical, irregular, vague, purpose, vocabulary, transit, visual
Section 4: innovation, creation, development, levels, image, brand, apply, achievement, breakthrough
定 位 詞exhibition, performance, historians, tent, ticket, library, citizen, event, festival, problem, suggestion, purpose, vocabulary, visual aid, body language, manufacture, delivery, speech同 義 替 換 詞choose, educational, distinctive, unusual, different, vote, favourite, unlimited, missed, suggest, think, formal, irregular, technical, unenthusiastic, sudden, loose, vague, accountable
考試概述本場閱讀考試難度一般。
Passage 1
文章題材:說明文(娛樂科技)
文章題目:任天堂游戲
文章難度:待補充
文章內容:待補充
題型及數量:待補充
可參考真題:劍橋9——TEST3 Passage3 Information Theory-The Big Idea
Passage 2
文章題材:說明文(天文科技)
文章題目:衛星
文章難度:待補充
文章內容:待補充
題型及數量:待補充
可參考真題:劍橋9——TEST1 Passage2 Is There Anybody Out There
Passage 3
文章題材:說明文(語言學)
文章題目:瀕危語言
文章難度:待補充
文章內容:待補充
題型及數量:
可參考真題:劍橋9——TEST3 Passage1 Attitudes to Language
補充詞匯話 題 詞語言類
1.linguistic studies 語言學研究
2.interaction 交流
3.impractical 不切實際的
4.connotation 暗含意思
5.denotation 字面意思
6.ambiguity 歧義
7.content 語境
8.obscure 晦澀的
9.readability 朗朗上口
10.term 術語
同義替換詞1.expertise=skill 專門技術
2.calculate=measure 計算
3.transport=import or export=deliver 運輸
4.shipping=freight 船運
5.tariff=charge=fee=tax 稅費
6.catch=exploit=capture 抓捕
7.inhabitant=resident 居民
8.surrounding=environment=circumstance 環境
9.trade=economy 貿易
10.reproduce=copy=replicate=repeat 復制
TASK 1
題目:The chart below shows the number of visions for five kinds of tourism attractions in a European city in 1981,1991 and 2001.
類型:線圖 動態圖
考點/寫作要點:
改圖。與今年1月29日小作文非常相似,幾乎原題出現,同學們可以多留意今年考過的題目;
注意題目的改寫:'in 1981、1991 and 200'一共二十年的時間,可以改寫為20-year- period或者two decades.
時態要選用過去時+現在完成時
建議同學不要按照年份進行逐一描述,會使得文章結構松散,趨勢變化不明顯,無法突出重點;
可以把柱狀圖看作是線圖進行描述,即在單個柱圖的頂端畫一個點,然后把每個點連接起來變成線圖,用這個方法可以直觀的看到數據的上升/下降/不變的趨勢;
首先可以從人數最多的開始描述其二十年的趨勢。

TASK 2You should spend about 40 minutes on this task.
Write about the following topic:
More and more parents are allowing their children to play on computers and tablets as they think that children should learn technology skills. Do the advantages of this development outweigh the disadvantages?
Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or experience.
Write at least 250 words.
題目類型:雙邊討論
話題:科技、教育類
思路/提綱:

范文:
In the ear of advanced technology, the use of computers has been expanded into many walks of life; gradually, the educational function is targeted within the group of patients who attach more expectations on creating a better studying environment for their descendants. But following is the controversial opinion which believes the significance of negative impacts.
The revolution brought by computers and tablets also changes the traditional concept of education especially for parents who used to believe that the schooling is the only proper way to learn, while, due to the multi-function in a variety of applicants, such electronic devices have been regarded as an efficient alternative to acquire more knowledge even during playing games. Besides, the vivid animation and simplified explanations attract youngsters’ attention easily, by which they can remember a lot of new things and the duration is considerable.
However, the disadvantages are looming. The top concern for the public is that most researches have reflected the addiction of playing rather than learning; although the apps contain something educational, the main purpose is entertaining; as a result, they could never satisfy the need of a great amount of knowledge students should have, and unless the enough supervision and guidance are provided, what they do is just a waste of time. Meanwhile, the healthy problem also should be taken into consideration. There is a common knowledge that staring at the shinning screen frequently could affect the youth’s eyesight, which can be more seriously when using the portable Ipads on the moving vehicles or walking.
In conclusion, we cannot ignore the effectiveness of applying computer and tablets into education field, which actually would be a useful tool, but parents need to understand the drawbacks and give sufficient support for their children.
范文分數:7分
詞匯及短語:

考頻排行Part 1:考頻TOP 151Work or studies2Home/Accommodation3The area you live in4Travel5Perfume6Weather7Pet8Stars9Smile10Math11Tea/coffee12Social network13Sky14Visit relatives15Reading
Part 2:考頻TOP 151外國名人2喜歡穿的衣服3少用物品4公園5說外語的人6歷史建筑7廣告8給別人建議9利用網絡解決問題10理想房子11旅游經歷12喜歡的歌手13特定場合食品14俊男美女15早起難題解析Part 2:Describe a piece of clothing that you like the most.
You should say:
What the item is
Where / when you bought it
What it looks like
And explain when you wear it.
(建議描述成傳統或少數名族服飾,方便帶入其他話題如買了少用物品)
示例 ↓
Let me talk about my Zhongshan suit, whichis named after Sun ZhongShan who established modern China. It was a birthdaygift from my parents when I graduated from high school.
It’s essentially a two-piece suitincluding jacket and trousers. But it looks unique because of thefabric, I mean, the silk. The combination of elegance and efficiency makeit different from regular suits.
My suit is pretty easy to put on andreally comfortable to wear. I guess that’s exactly why ZhongShansuits are so popular these days.
Talking about the time I put them on, Iwear it during the spring festival and other family occasions like familyreunions, it is formal and really goes with my vibe(氣質).
I did a little research on it actually, itwas popular since 1940s, many features like the collar and lines are originallyinspired by a type of Japanese uniform.? yetnow it is considered a national treasure and represents the traditionalChinese clothing in general just like Chi-Pao for girls.
The only complaint I have about my suitis nowadays there are many waiters wear them too, it’s just embarrassing,cause once I was taken as a one by mistake.
補充詞匯:
Essentially 本質上
Unique 獨特的
Embroidery 刺繡
Sleeves 袖子
Fabric 面料
Bell-like 像鈴鐺一樣
Slit 開縫
Regular 一般的
Slip on/ put on 穿上
Tight-fitting 緊身的
Occasion 場合
Family-reunion 家庭團聚
Festive 喜慶的
Represent 代表
National treasure 國寶
Complaint 抱怨
Embarrassing 讓人害羞
Pattern 花紋
Floral 鮮花圖案的
Velvet 絨布
Ethnic costumes 少數名族服飾
Represent 代表
Confusing 令人困惑
Elegant 高貴的
Complicated 復雜
Uniform 制服
Suit 正裝
Shirt 襯衣
Blouse 女士襯衣
Jeans 牛仔褲
Denim jacket 牛仔夾克
*答案僅供參考?

? 2025. All Rights Reserved. 滬ICP備2023009024號-1